Artikel in Stadshagen Magazine, maart 2016

Marloes Wagteveld ontving een Leefstijlcoach traject bij XLPRO

Dat voelt goed!

 Ik ben 35 jaar, getrouwd, werk fulltime en ben moeder van twee kinderen. Door hypermobiliteit en fybromyalgie heb ik veel pijnklachten. Fysiotherapie en pijnstilling waren mijn oplossing. Als het goed met me ging sportte ik. Maar ik was snel uit het veld geslagen door pijntjes. Het sporten bij XLPRO beviel goed. Ik voelde mij welkom en het was vertrouwd. Maar eigenlijk wilde ik voetballen. Dát was altijd mijn passie geweest! Maar dat mocht ik niet meer doen.

Ik besefte mij al een tijd dat ik mijn leven moest veranderen. Maar daarvoor moesten er wel patronen doorbroken worden. Ik dacht vaak: “Na de vakantie ga ik meer bewegen en lijnen!” of “Tijd voor mijzelf? Dat lukt niet met twee kinderen, een huishouden en een baan!”. Ik wilde geen medelijden met mijzelf hebben, dus ging ik gewoon door. Hoe meer ik deed, hoe minder ik voelde. Ik vergat mijzelf. Ritme en regelmaat had ik niet meer.

Esther gaf mij het zetje dat ik nodig had. Ze vroeg hoe het met me ging en gaf me het gevoel dat mijn wens niet onmogelijk was. Oprecht, recht door zee en eerlijk. Ze zag waar ik mee liep en dat ik het graag anders wilde. Maar ik wist niet hoe! Met de afspraak om die week weer te sporten en samen te praten ging ik weer naar huis.

Esther zei tegen mij: “Ik zie een uitdaging. Laat mij je helpen! Je doet dit voor jezelf. Wat zijn je wensen en wat heb jij voor ogen?” Mijn antwoord was: “Met plezier en zo min mogelijk pijn bewegen. Tevreden zijn met- en trots zijn op mijzelf”.

In ons eerste gesprek gaf Esther mij al het gevoel dat ik er mag zijn. Ik hoefde niet te veranderen! Ik moest mijzelf gaan accepteren en vooral mijzelf zijn. Je kan zeggen dat de “knop om ging” door het vertrouwen dat Esther in mij stelde.

Esther is een coach als geen ander. Eerlijk, meelevend en ze staat altijd klaar voor advies en een steuntje in de rug. Serieus, maar met humor en een ontspannen houding. Esther ziet je. Ook al wilde ik me soms even voor haar (en mezelf) verstoppen. Door haar intensieve begeleiding en persoonlijke aandacht bleef ik gemotiveerd en uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen. Ook al had ik het soms moeilijk. In het begin was de afspraak met Esther de stok achter de deur. Nu mág en wíl ik!

Het is gelukt. Ik heb mijn ritme en regelmaat gevonden. Zonder het gevoel te hebben mezelf te straffen. Ik heb eindelijk mijzelf hervonden! Ik ben gezelliger, opener en energieker. Ik ben inmiddels ruim 17 kilo lichter en zit heerlijk in mijn vel. Zoals het er nu uitziet kan ik binnenkort zelfs weer in teamverband gaan sporten! Op momenten dat het minder gaat schiet ik niet meteen in de stress. Ik accepteer het gevoel en ga lekker naar buiten met de kinderen.

Vertellen hoe ik me voel en dat ik even tijd voor mijzelf nodig heb, dat was ik niet gewend. Maar wat ben ik nu trots op mijzelf en mijn gezin. Samen met hen, en Esther, heb ik het voor elkaar gekregen! En dat voelt heel goed!

Bekijk HIER het volledige verhaal van Marloes.